Zo hang je jouw grote kunst veilig op
/
/
Zo hang je jouw grote kunst veilig op

Zo hang je jouw grote kunst veilig op

Houd jij van kunst en kun je het niet laten om iets moois te laten staan? Dan zul je vaak genoeg met prachtige kunstwerken zitten waarvan je niet weet wat je ermee moet. Al helemaal grote kunstwerken kunnen een ingewikkelde uitdaging zijn. Want heb je nog wel ruimte aan je muur? En hoe houd je jouw kunstwerk veilig als je er een plekje voor hebt gevonden aan de muur? In dit artikel leer je waar je op kunt letten om jouw grote kunstwerken te verzekeren van langdurig behoud.

De juiste bescherming

Allereerst is het essentieel om je kunstwerk van de juiste bescherming te voorzien. Het belangrijkste hierbij is uiteraard de lijst. Kies voor hoge kwaliteit fotolijsten, zodat je zeker weet dat jouw grote kunstwerk beschermd is, zelfs wanneer deze van de muur valt. Hoe dikker de omranding van de lijst is, hoe beter jouw kunstwerk beschermd is.

Een stevig type glas

Een ander element om op te letten bij het aanschaffen van fotolijsten, is het type glas dat gebruikt wordt. Bij goedkope fotolijsten wordt vaak gebruik gemaakt van een dun plastic plaatje. Als je schilderij valt, dan kan dit gemakkelijk breken of weg schieten, waardoor je kunstwerk is blootgesteld aan alles dat erbij in de buurt kan komen.

Heb jij bijvoorbeeld fotolijsten in 50×70 cm nodig? Dan is dit een behoorlijk formaat tussen A1 en A2 in. Je kunt dan het beste zoeken naar fotolijsten waarbij je zeker weet dat er stevige bescherming aan de voorkant zit. Op fotolijsten.nl worden grote fotolijsten bijvoorbeeld enkel verzonden met een speciaal type glas.

Eigenlijk is dit glas niet eens glas. Het is een versterkt en verbeterd kunststof. Zo breekt het 11 keer minder snel dan glas, waardoor je zeker weet dat het in tact blijft wanneer het geheel naar beneden valt. Ook is het erg UV-werend, waardoor jouw kunstwerk aanzienlijk minder snel vervaagt.

Kortom, je kunt al een hoop veiligheid inbouwen wanneer je investeert in stevige, grote fotolijsten. Zo zorg je ervoor dat jouw grote kunstwerken goed beschermd zijn tegen allerlei ongelukjes.

Stevig ophangen aan de muur

Als je eenmaal een lijst hebt gekocht voor je kunstwerk, is het tijd om deze op te hangen aan de muur. Ook hierbij kun je het best letten op twee verschillende onderdelen.

Spijkers of schroeven?

Allereerst kun je kiezen tussen spijkers of schroeven om je kunstwerk mee op te hangen. Wanneer het geheel van je kunst en de lijst relatief licht is, kun je misschien liever kiezen voor spijkers. Toch is dit sterk af te raden. Door de spijker voor langere tijd een groot kunstwerk te laten ondersteunen, kan deze langzaam maar zeker naar beneden buigen, waardoor je kunstwerk naar de grond valt. Daarnaast is een spijker alleen bruikbaar in dunne wanden, waardoor het sowieso al niet optimaal is om te gebruiken.

Schroeven zijn erg stevig en hebben vaak een enorme draagkracht. Hoewel je misschien denkt dat je er goed aan doet om de schroef niet te ver in de muur te boren, zodat een groter oppervlak verbonden is met de lijst, is dit niet verstandig. Hoe dieper je de schroef de muur inboort, hoe hoger de draagkracht is die de spijker heeft. Zolang het schilderij aan de spijker hangt, hoef jij je geen zorgen meer te maken. Grote fotolijsten komen vaak ook met meerdere plekken waar je de lijst aan een schroef kunt hangen, maak hier dan ook zeker gebruik van! Zo verdeel je het draagoppervlak, waardoor je lijst nog steviger aan de muur hangt.

Dunne, gipsen muren?

Heb jij alleen nog maar dunne, gipsen muren over om je kunstwerk aan op te hangen? Dan doe je er goed aan om te investeren in muurpluggen. Hoewel het hiermee nog altijd twijfelachtig is of je grote kunstwerk blijft hangen, zorg je met plugjes voor meer stevigheid. Plugjes voorkomen dat een spijker of schroef onder druk van iets zwaars de hele muur kapot maakt onderweg naar de grond. De plug zorgt ervoor dat de spijker of schroef meer oppervlak heeft om zich aan te hechten, waardoor het minder snel de positie verliest.

Zorgeloos genieten van al je kunst

Wanneer je zeker weet dat je de stevigste producten hebt gebruikt, zul je zonder zorgen kunnen genieten van alle kunst aan je muren. Zelfs wanneer iemand hard met de deur slaat of onder invloed van een lekker drankje wat wild om zich heen slaat, ben jij ervan verzekerd dat jouw prachtige kunst goed beschermd is. Dat is de investering toch dubbel en dwars waard.

Share this post

There are no comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart