Richtlijnen voor trapveiligheid: essentiële tips voor veilige trappen
/
/
Richtlijnen voor trapveiligheid: essentiële tips voor veilige trappen

Richtlijnen voor trapveiligheid: essentiële tips voor veilige trappen

Uitglijden, struikelen en vallen op de trap is een van de meest voorkomende oorzaken van verwondingen in huis en op het werk. Daarom is het zo belangrijk dat je trappen zo ontworpen zijn dat ze aan alle gezondheids- en veiligheidsvoorschriften voldoen.

Als experts in alles wat met trappen en traptoebehoren te maken heeft, hebben we deze essentiële gids voor hoe je het risico op verwondingen door vallen op de trap kunt verminderen met tips voor trapgedrag en richtlijnen voor trapontwerp.

Algemene richtlijnen voor trapveiligheid

Er zijn een aantal manieren waarop je met je gedrag voor gezondheid en veiligheid op trappen en treden kunt zorgen:

Laat je niet afleiden: Blijf alert op je omgeving als je de trap gebruikt. Gebruik je telefoon pas als je de reis voltooid hebt.

Ga voorzichtig te werk: Ren of spring niet tijdens het gebruik van de trap, ga voorzichtig terwijl je ervoor zorgt dat je voeten voldoende houvast hebben op elke traptrede. Glijd beslist niet over de trapleuning naar beneden, hoe verleidelijk ook!

Controleer je schoeisel: Slippers zijn over het algemeen een slecht idee op trappen. Zorg ervoor dat wat je ook aan je voeten draagt goed vastzit. Als de trappen op je werkplek bijvoorbeeld niet met tapijt bekleed zijn, zorg dan dat je schoeisel goede grip en tractie heeft om uitglijden te voorkomen.

Verwijder struikelgevaren: Voorwerpen op je trap zetten is een grote nee-nee en is een van de meest voorkomende oorzaken van ongelukken. Speelgoed, schoenen en andere voorwerpen op zowel de trap als de overloop moeten verwijderd worden.

Houd de leuning vast: Het is belangrijk om je waar mogelijk aan de leuning of trapleuning vast te houden. Alle werkplekken moeten trapleuningen hebben als onderdeel van de bouwvoorschriften.

Gezondheid en veiligheid tijdens het naar beneden dragen van de trap

Als je een baan hebt waarbij je zware voorwerpen de trappen op en af moet dragen, of als je je huis verhuist of opknapt, moet je aandacht besteden aan de veiligheid van de trap. Beoordeel je pad voor je eraan begint en verwijder eventuele gevaren. Investeer in goed materiaal zoals een handkar of een traploper. 

De beste gewoonte om voorwerpen de trap op en af te dragen is om achteruit te lopen als je de trap op draagt en vooruit als je de trap af draagt. Een vakman moet altijd een grondige risico-evaluatie van trappen op de werkplek uitvoeren.

Hoe trapveiligheid in je huis te implementeren

Als je wilt weten hoe je je trap veilig kunt maken, volgen hier onze deskundige ontwerptips.

Zwevende trappen veiligheid

Zwevende trappen, of trappen met open stootborden, scheppen unieke risico’s, vooral als je rekening houdt met doorvalkansen voor kleine kinderen. Als je zwevende trap volgens de juiste bouwvoorschriften gebouwd is, zal hij geen open stootbord van meer dan 4 duim hebben, wat eventuele ongerustheid moet wegnemen.

Een zwevende trap moet ook een grijpbare leuning hebben. Als je je echt zorgen maakt, kun je een trapleuningbescherming aanbrengen om maximale veiligheid te garanderen.

Zorg voor vloerbedekking

Trappen die met vloerbedekking bekleed zijn, hebben minder kans op een ongeluk door de grotere grip die tapijtvezels bieden. Als je hardhouten trappen hebt en niet het hele proces van tapijt leggen wilt doorlopen, is een traptapijt loper een prima manier om dit veiligheidselement met extra stijl te bereiken. Als je toch deze weg inslaat, is het belangrijk dat je de tapijtloper stevig bevestigt met trapstangen, trapklemmen of tapijtnoppen.

Tip: Antislip trap strip | Dé oplossing voor gladde traptreden

Maak randen zichtbaar

Een van de beste manieren om trapranden zichtbaarder te maken is door trapprofielen. Trapneusjes helpen uitglijden en vallen voorkomen door de grip te verbeteren en trapranden beter zichtbaar te maken en dus moeilijker te missen. Ze werken ook om slijtage aan de rand van je trap te helpen voorkomen, waardoor je gemakkelijker zou kunnen uitglijden. Lees onze gids over de verschillende soorten trapleuningen om te beslissen wat voor jou de juiste is.

Trapleuning veiligheid

Een goede tip voor trapleuningveiligheid, vooral in een huis met kleine kinderen, is een plexiglas trapleuningbeschermer. Dit zal helpen voorkomen dat kinderen en baby’s tussen de leuningen klem komen te zitten, terwijl het ook gretige klimmers dwarsboomt.

Zorg dat de ruimte goed verlicht is

Als je trapgat schemerig is dan daalt het zicht, met als gevolg een verhoogd risico op uitglijden en vallen. Het aanbrengen van verlichting op de eigenlijke trap is een prima manier om dit tegen te gaan, vooral voor afgesloten trappen die geen toegang hebben tot natuurlijk licht uit ramen.

Share this post

There are no comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Geen producten in de winkelwagen.