De klok: het ideale woongeschenk?
/
/
De klok: het ideale woongeschenk?

De klok: het ideale woongeschenk?

Een kleine ode aan de klok

Wat zouden we zonder hem? Ik denk alvast niet veel. We zouden moeilijk afspraken maken, de samenleving organiseren, en zo hoogstwaarschijnlijk afstevenen in een verhaal van pure chaos. Door hem komen we op tijd op onze date, missen we onze trein niet en kunnen we ons sociaal netwerk uitbreiden. Ook de saaie ruimtes en muren in onze woonkamers fleuren op bij de keuze van een pracht stuk. 

Korte oorsprong van de klok

Om het ontstaan van deze uitvinding te begrijpen moeten we even terugkijken naar het verleden. Zo een 3500 v.C. werd het eerste hulpmiddel om de tijd van de dag aan te duiden uitgevonden door de oude Egyptenaren, namelijk de zonnewijzers. Vervolgens zijn we deze als mensheid verder blijven ontwikkelen en vonden we een systeem uit om het uur tijdens de dag verder te specificeren tot minuten en seconden. De impact van deze uitvinding was zo groot dat hij zich al snel van onmisbare waarde toonde. 

Al rond de 10de eeuw werd de eerste mechanische klok uitgevonden door een fransman. Na deze uitvinding zouden de volgende ontwikkelingen voornamelijk bijdrage aan de nauwkeurigheid van de klok. In 1656 wordt het slingeruurwerk uitgevonden door Christian Huygens en vervolgens werd de elektrische klok pas gepatenteerd in 1840 en nam deze over in de 20e eeuw samen met de kwarts uurwerken. Maar wat zijn deze nu eigenlijk?

Mechanische en elektrische klokken 

Je had misschien alvast geraden dat elektrische klokken, de klokken zijn die we vandaag de dag het meest gebruiken. Op onze laptops, gsm’s en op de meeste openbare plekken. Deze klokken worden dus aangedreven door elektriciteit. Ze  zijn vaak wat simplistischer in design, wat ze zeer gegeerd maakt in strakke moderne woningen. 

Mechanische klokken daarentegen werken geheel zonder elektriciteit. Ze gebruiken kinetische energie en zijn daardoor dus veel minder afhankelijk van externe factoren zoals bijvoorbeeld een stroompanne. Deze klokken werken meestal op basis van een aantal gewichtjes en veren gemaakt. De oudere mechanische klokken moest je echter één keer per week weer opdraaien zodat het proces zich kon herhalen.

De kwarts klok

Dit zijn zeer nauwkeurige elektronische klokken die gebruik maken van trillingen van kwartskristallen om zo het uurwerk of de klok te doen functioneren. De meeste moderne uurwerken en klokken zijn op basis van deze kwartskristallen gemaakt. Ze zijn vaak duurder, maar gegeerd bij mensen die zich ergeren aan het ‘getik’ van een klok. Door de overdracht van trillingen op de kwartskristallen heb je daar minder tot helemaal geen last van. 

Wandklokken

Deze vinden we terug in de meeste keukens en woonkamers. Deze soort klokken kan je vandaag de dag zowel mechanisch als elektrisch vinden. Hoewel, de koekoeksklok echter uniek en mechanisch blijft. Deze klok is een wandklok in de vorm van een vogelhuisje waarbij elk uur een vogeltje,  met het daarbij horende koekoeksgeluid, uit de klok springt. 

Je persoonlijke voorkeur qua stijl of de manier waarop je een klok graag leest zal bepalen voor welke je het best gaat. 

Zo ga je bevoordeeld best niet voor een oude vintage mechanische klok in de inkomsthal als je gewoon digitaal en snel het uur wilt weten voor je naar je werk vertrekt. Tenzij je deze natuurlijk aankoopt als interieur stuk, dan is het altijd fijn om voor een uniek stuk te kiezen dat matcht met je woning. Zo kan je bevoordeeld heel toffe hippe vintage klokken vinden uit de jaren 60, die een unieke bijdrage kunnen leveren aan je moderne ruimte. 

Hopelijk heb je nu wat meer informatie over de verschillende soorten klokken, zodat je zelf opzoek kan gaan naar een klok die bij jou en je woning past.

Share this post

There are no comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart